Café-Restaurant Popken Hollander vindt u midden in het prachtige en uitgestrekte Drenthse natuurlandschap, in het mooie en landelijke dorp Anloo.
Anloo was, volgens oude geschriften, in vroege tijden een belangrijk dorp voor de rechtspraak in Drenthe. Bovendien was het een belangrijk kerkelijk centrum. Tevens was in Anloo op St. Magnusdag een zitting van de 'Etstoel', een rechtsprekend college.Tegenwoordig wordt St. Magnusdag in Anloo gevierd met veel vertier, in de vorm van een jaarlijkse Etstoel-dag op de 3e zaterdag van augustus, waarbij de gehele bevolking in 16e-eeuwse klederdracht is gehuld. Uiteraard bent u tijdens deze jaarlijkse happening van harte welkom bij café-restaurant Popken Hollander!
Voor liefhebbers van de natuur is Anloo een logische plek om een dagje door te brengen met wandelen, fietsen en vissen, wellicht afgesloten met een heerlijk diner in ons restaurant. Voor meer informatie kunt u altijd even met ons bellen. Ook kunt u terecht bij Staatsbosbeheer, die een groot deel van de bossen rondom Anloo beheert en daarin een aantal hele leuke routes heeft uitgezet. Of wat dacht u van Pinetum!
Geocaching is een relatief nieuwe sport, waar het gebruik van een GPS-ontvanger een centrale rol speelt. U zoekt op het internet op de website van Geocaching.nl een omschrijving van een 'cache' die u interessant vindt, bijvoorbeeld 'Ants Farm' en noteert de coördinaten hiervan in uw GPS-ontvanger.Nu gaat u op zoek naar de cache (een in het landschap goed verstopte waterdichte doos), en laat u verrassen welke mooie omgeving u nú weer in belandt! In Anloo en omstreken liggen diverse geocaches verstopt, enkele daarvan hebben wij zelf geplaatst, maar er liggen ook die door collega-geocachers zijn neergezet.Een cache bevat over het algemeen wat leuke spullen. Zodra u de cache hebt gevonden (en dat is soms nog helemaal niet zo gemakkelijk), dan kunt u van thuis meegenomen spullen verwisselen met dat wat u in de cache vindt. Op deze manier krijgt u iedere keer weer een verrassing!
In het buitenland (en dan met name in Engeland) is "letterboxen" al sinds jaar en dag populair bij zowel jong als oud, in Nederland zijn we net begonnen.Letterboxen zoeken is een ideale combinatie tussen heerlijk wandelen in de natuur, leuke plekjes ontdekken en al puzzelend en speurend uw vrije dag besteden.
Letterboxen zijn in het landschap geplaatste kokers met een speciale stempel erin. De letterbox is voorzien van een slot dat met een speciale sleutel kan worden geopend. De stempel kunt u daarna in uw eigen boekje zetten.
De letterbox startset met de speciale sleutel, een locatiebeschrijving van de letterboxen en een stempelboekje kan onder andere bij ons worden gekocht voor € 9,95.
In de gemeente Aa&Hunze zijn 5 deelgebieden, waarvan Anloo dus 1 is. Heeft u de 28 boxen van Anloo gevonden, dan kunt u een vervolg boekje kopen voor € 4,40
Voor meer informatie zie de website van letterboxen Drenthe
We kunnen ons voorstellen dat u een start wilt gaan maken met het verzamelen van de letterbox-stempels.
Vergeet u niet na gebruik de letterbox weer op slot te doen!
U kunt de letterboxen aan de hand van de routebeschrijving in het startsetje vinden. Wilt u nu, met uw GPS in de hand, de letterboxen aan de hand van coördinaten vinden, dan hebt u natuurlijk nog steeds de sleutel uit het startsetje nodig, maar kunt u de coördinaten gebruiken uit het letterboxencoördinatenbestand dat u hier kunt downloaden.
Het bestand ziet er als volgt uit:
L001 | N 53º07'18,2" | E 6º40'07,5" | |
L006 | N 53º06'56,4" | E 6º39'33,3" | |
... | ... | ... |
De Lnnn staat hier voor het nummer dat in het deksel van iedere letterbox is ingeslagen. Vervolgens worden de coördinaten van de letterbox opgesomd.
Deze coördinaten kunt u overnemen in uw GPS, zodat het zoeken van de letterboxen een extra dimensie krijgt. Houd u er echter rekening mee dat het Drenthse landschap veel water bevat en dat de nauwkeurigheid van de GPS niet veel beter is dan zo'n 25 meter. Dit betekent dat een gegeven letterbox best aan de andere kant van het water kan liggen... U kunt daarom het beste het gebruik van de GPS combineren met de aanwijzingen uit de routebeschrijving.